Дан књиге за децу

Светски дан књиге за децу обележава се већ педесет година уназад. Сваке године, 2. априла, на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена организују се различите активности у свету које имају циљ да промовишу књижевност за децу, истакну важност развијања интересовања за књигу и читање, отварајући тако и бројна питања и теме које се односе на потребе најмлађих читалаца.

У школи је 3. априла обележен Дан књиге за децу. Организоване су различите активности за ученике од првог до четвртог разреда.

Ученици другог, трећег и четвртог разреда су са својим родитељима учествовали у радионицама, препоручивали и читали књиге једни другима, постављали изложбе фотографија. У школи и у дворишту је било необично другачије...

А ми смо тог дана кренули у шетњу.

Пут нас је водио до књижаре "Стошић" где су прваци имали прилике да се упознају са најновијим издањима књига. У пријатном окружењу опробали су се и у заједничком писању песама на машини за куцање.

Књига за децу се не може замислити без добре илустрације. Због тога су прваци, у Културном центру посетили и изложбу фотографија "Тара".

По повратку, првацима су се у школи придружили родитељи. На радионици "Правимо књигу", прво смо ми родитељима причали где смо били, а онда су нас тате, маме и баке почастили читањем одломака из омиљених књига за децу.

Публика је била пажљива и свако читање је било пропраћено аплаузом.

Заједничка активност деце и родитеља са задатком да направе књигу какву желе, протекла је у радној и веселој атмосфери. Клупе су биле прекривене разнобојним папирима, сецкало се, писало и бојило, гласно коментарисало...

Овај дан се завршио презнтацијом направљених књига.

Теме су биле разноврсне и занимљиве, а прваци успешни у представљању својих дела.

Ово су неке странице књига које су резултат нашег заједничког рада.

На крају данашњег дана није било потребе да се постави питање о успешности оваквих активности. Узбуђена и озарена дечија лица су нам све рекла. Тако смо напустили учионицу богатији за још једно ново искуство.

0