top of page

Активности

Дан књиге за децу

Светски дан књиге за децу обележава се већ педесет година уназад. Сваке године, 2. априла, на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена организују се различите активности у свету које имају циљ да промовишу књижевност за децу, истакну важност развијања интересовања за књигу и читање, отварајући тако и бројна питања и теме које се односе на потребе најмлађих читалаца.


У школи је 3. априла обележен Дан књиге за децу. Организоване су различите активности за ученике од првог до четвртог разреда.


Ученици другог, трећег и четвртог разреда су са својим родитељима учествовали у радионицама, препоручивали и читали књиге једни другима, постављали изложбе фотографија. У школи и у дворишту је било необично другачије...


А ми смо тог дана кренули у шетњу.



Пут нас је водио до књижаре "Стошић" где су прваци имали прилике да се упознају са најновијим издањима књига. У пријатном окружењу опробали су се и у заједничком писању песама на машини за куцање.


Књига за децу се не може замислити без добре илустрације. Због тога су прваци, у Културном центру посетили и изложбу фотографија "Тара".


По повратку, првацима су се у школи придружили родитељи. На радионици "Правимо књигу", прво смо ми родитељима причали где смо били, а онда су нас тате, маме и баке почастили читањем одломака из омиљених књига за децу.


Публика је била пажљива и свако читање је било пропраћено аплаузом.


Заједничка активност деце и родитеља са задатком да направе књигу какву желе, протекла је у радној и веселој атмосфери. Клупе су биле прекривене разнобојним папирима, сецкало се, писало и бојило, гласно коментарисало...

Овај дан се завршио презнтацијом направљених књига.

Теме су биле разноврсне и занимљиве, а прваци успешни у представљању својих дела.

Ово су неке странице књига које су резултат нашег заједничког рада.


На крају данашњег дана није било потребе да се постави питање о успешности оваквих активности. Узбуђена и озарена дечија лица су нам све рекла. Тако смо напустили учионицу богатији за још једно ново искуство.


bottom of page