top of page

Активности

Научни камион у нашем граду

Да ли знате шта је Научни камион?

То је прави камион који путује кроз градове и шири знање. Опремљен је за одржавање изложби, предавања и интерактивних радионица, а осмишљен у Центру за промоцију науке.


Научни камион у Лесковцу

Научни камион је гостовао од 7. до 11. јуна у нашем граду. Припремљен је богат и занимљив програм. На првом спрату могла се видети изложба фотографија о старом Лесковцу, а на другом спрату Научног камиона била су предавања и радионице. Део програма одржавао се и у Народном музеју и Градској кући.

Научни камион смо посетили 7. јуна. Домаћини су нас дочекали осмесима и почастили соком и чоколадицама. Добили смо и беџ Научног камиона.


Прво смо погледали изложбу фотографија, а онда се попели на спрат. Ту су нас чекали професори Природно-математичког факултета који су припремили занимљиве радионице.


Једна група првака је радила хемијске огледе уз помоћ професора. Гледали су како се појављују, мешају и крећу боје. Користили су епрувете и мензуру и стрпљиво чекали да се на папирићу промени боја...

Друга група се бавила стенама. Сазнали су какве све стена постоје и да се оне разликују по старости.

Трећа група се бавила рељефом и његовим приказом. Сазнали су које стране света постоје, а посебно интересантна им је била активност "Потрага за благом".

Било је и оних који су учили о континентима решавајући различите слагалице.


Неки прваци су се заинтересовали за карту света. Ту су, уз помоћ професорке, проналазили континенте и градове.

Прваци су се захвалили професорима и оставили им лепе поруке.

Баш нам је било лепо. Насмејани, вратили смо се до школе и једва чекали да родитељима испричамо шта смо све видели и сазнали.

bottom of page